Interview Edwin van Sorge

Wie ben je?

Edwin van Sorge

Hoe oud ben je?

37 jaar

Bedrijf:

Bedrijf: Tenderteam

Edwin van Sorge mocht vorig jaar – na twee jaar Accelerator – aanschuiven bij het miljonairsdiner. Zijn bedrijf Tenderteam (een bedrijf dat organisaties helpt contracten binnen te halen via aanbestedingen) wist deze legendarische grens te doorbreken en zo eindigde zijn tijd bij de accelerators en verzegelde hij zijn groei bij EO. Edwin deelt zijn ervaringen en geeft zijn drie belangrijkste factoren die bijgedragen hebben aan de prijs van dit succes.

Wakker liggen

Met een team van veertien medewerkers is zijn organisatie snel gegroeid. Dat een leven van een succesvolle ondernemer niet altijd over rozen gaat, blijkt wel uit de ervaring die Edwin heeft:  “Soms lig ik wakker van financiële zaken en personeelszaken. Deze aspecten verdienen veel aandacht.” Allemaal zullen we het gezegde ‘ik wens je veel personeel’ wel herkennen. Of het gebrek aan cash.

Rollen & Processen

“Om te groeien heb ik veel belang en tijd besteed aan het duidelijk maken van processen en rollen. Ook het opbouwen en behouden van een sterke bedrijfscultuur vond ik belangrijk.” Dat dit zijn vruchten heeft afgeworpen is duidelijk, al was het in een groeiende organisatie niet iets wat vanzelf ging.

ACC

Op zoek naar een groep gelijkgestemden, sloot hij zich aan bij Accelerator Nederland (ACC), waarbij hij deel nam aan de maandelijkse Accountability sessies. Hij vond waardevolle ondersteuning en verbinding met andere ondernemers die zich in vergelijkbare posities bevonden en dezelfde gedrevenheid deelden. Na twee jaar bij ACC te hebben gezeten, maakte Edwin afgelopen jaar de overstap naar Entrepreneurs’ Organization (EO). Hij ontdekte dat de EO hem niet alleen een netwerk bood, maar ook een focus op leiderschap, iets wat van cruciaal belang is bij het beheren van een groeiende organisatie.

Drie essentiële succesfactoren voor de groei naar 1 miljoen

Nu terugkijkend, identificeert Edwin drie essentiële factoren die hebben bijgedragen aan het behalen van een omzet van een miljoen euro:

  1. Teamopbouw: het aannemen van vaste medewerkers bleek een sleutelfactor in het groeiproces van Tenderteam. Na aanvankelijk te hebben samengewerkt met freelancers, realiseert Edwin zich dat de groei van het bedrijf werd belemmerd door administratieve beperkingen en onduidelijke communicatielijnen. Hij nam de beslissing om in drie maanden tijd drie inhoudelijke medewerkers aan te nemen. Terugkijkend, erkent hij dat het aannemen van meer ervaren professionals met voldoende senioriteit mogelijk een betere keuze was geweest.
  2. Kwaliteit handhaven: door te focussen op hoogwaardige dienstverlening wist Tenderteam een loyale klantenbasis op te bouwen. “Tevreden klanten zijn de beste vorm van marketing, en veel van de huidige omzet van het bedrijf is afkomstig van terugkerende klanten. Ik was zelf persoonlijk betrokken bij het monitoren van de kwaliteit van het werk en investeerde aanzienlijke tijd in het trainen van zijn medewerkers. Het implementeren van duidelijke processen en procedures heeft gezorgd voor consistentie in het werk, terwijl medewerkers nog steeds de vrijheid hebben om hun taken uit te voeren.”
  3. Sterke online marketing: “Vooral in de beginfase van het bedrijf is een sterke online aanwezigheid heel belangrijk.” Edwin adviseert andere ondernemers dan ook om actief bezig te zijn met het creëren van content op hun website en LinkedIn, waarbij de relatie met het werk dat ze doen duidelijk naar voren komt.

Edwin maakte ‘hungry for growth’ waar: hij nam risico’s om zijn bedrijf snel te laten groeien, onder andere door het aannemen van medewerkers en het huren van een bedrijfspand op de groei. Hij benadrukt dat het nemen van risico’s niet zozeer gaat om de vraag of je groeit, maar eerder om de snelheid waarmee je groeit. Het lidmaatschap bij EO heeft hem geholpen om af en toe uit zijn bedrijf te stappen en nieuwe perspectieven op te doen tijdens evenementen en ontmoetingen met andere ondernemers.