Interview Hergen Dutrieux en Frank Tukker

Wie zijn jullie?

Hergen Dutrieux en Frank Tukker

Hoe oud ben je?

45 (Hergen) & 47 (Frank)

Bedrijf:

Viisi

Samen met nog twee andere co-founders zijn Hergen en Frank de gezichten van Viisi. Expert in hypotheekadviezen én de de eerste financiële organisatie in de wereld die Holacracy heeft ingevoerd en deze structuur heeft openstaan voor iedereen die daarin geïnteresseerd is.

Wie zijn jullie?

Frank: “Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer. Ik ben er altijd gebleven, op een paar uitstapjes tijdens mijn studie economie na. Ik heb een partner Eva en samen hebben we vier kindjes. De jongste is drie, de oudste tien. Een mooie bende is ‘t.

“Ik ben Hergen en net als Frank co-founder van Viisi Hypotheken. Ik woon in Den Haag met Wieneke en mijn twee dochters, Rosa (10) en Fiene  (12). Ik heb in Amsterdam een econometrie-achtige studie gedaan. Ik ben ondernemer, Viisionair, zoals dat heet. En ook een dedicated papa.

Sinds wanneer zijn jullie lid van EO?

Frank: Ik heb het net even opgezocht. Ik ben sinds 2019 lid, dus 4 jaar. Hergen: ik ben later lid geworden, na corona. Nu ongeveer anderhalf jaar.

Jullie zijn los van elkaar gestart, hoe ging dat?

Frank: “We zijn met vier co-founders. Een van hen, Tom van der Lubbe, woont in Zwitserland. Die was daar lid en heeft ons gepusht om hier lid te worden. We zaten met z’n vieren toch altijd een beetje in onze eigen cocon. Het is heel interessant om met andere ondernemers buiten ons kringetje te sparren en van buiten ook goede input te krijgen. Hergen heeft mijn enthousiasme geproefd en is toen ook lid geworden. Henrik, founder vier, die zou er ook heel veel aan kunnen hebben. Hij vindt alleen zelf dat ie er geen tijd voor heeft, haha. Ik denk dat het mooi zou zijn als hij er ook bij komt, zodat je nog meer dezelfde taal spreekt. En de learnings makkelijker invoert.”

Hergen: “Ik was inderdaad geïnspireerd door Frank en wilde al eerder lid worden. Corona gooide roet in het eten. “Nu ben ik net als Frank superenthousiast.”

In welk forum zit je en heb je gezeten

Hergen: “15. “Ik ben nu ook moderator.”

Frank: “Forum 007, zoals we het nu noemen. Dat was het thema van onze retreat. Ik ben ook moderator geweest anderhalf jaar terug, tijdens corona. Dat was heel leuk, maar ook pittig. Ik zou het nog weleens willen doen zonder corona.”

Wat is je grootste zakelijk succes dat je hebt gevierd tijdens je tijd bij EO?

Hergen: “Voor mij is dat niet één succes. Wij, vier co-founders kennen elkaar al 20 jaar en staan al 10 jaar samen aan het roer van Viisi. Dat we nog steeds bij elkaar zijn en elkaar door dik en dun blijven steunen vind ik een enorm succes. Natuurlijk vonkt en knettert het af en toe behoorlijk, maar dat is denk ik waar het succes van Viisi vandaan komt en hoe we blijven groeien.”

Frank: “Dat het team staat en dat we doorlopend kleine succesjes vieren. We hebben veel FD Gazelles gewonnen en scoren altijd hoog in de Great Place to Work verkiezing. Dat vond ik een mooie bevestiging dat wat we doen, gewaardeerd wordt. Andere grote, kleine successen die we de hele week vieren, zijn de klantreviews. We werken met eindklanten. Dus in plaats van een paar grote deals, doen we heel veel kleine deals. Gelukkig zijn veel van onze klanten enthousiast over ons en laten ze dat ook weten in reviews. Een enthousiaste review is voor mij een succes waar ik elke keer van geniet.”

En de keerzijde: wat is het zakelijk dieptepunt?

Hergen: “Voor mij is het dieptepunt dat we net een reorganisatie hebben gehad. Dat was de eerste keer in ons tienjarig bestaan. We probeerden tegen de markt in te groeien, dat is dus helaas niet gelukt. We hebben mensen aangenomen, groei geprognotiseerd en helaas toch de helft van de 60 à 70 die we hadden aangenomen, moeten laten gaan. We zijn momenteel in de afrondende fase van de reorganisatie, het is dus nog erg vers. We zijn nu gelukkig weer financieel gezond, maar het was emotioneel heel zwaar.”

Frank: “We zaten op het punt dat we mensen moesten laten gaan om de kosten te drukken, maar we niet de liquiditeit hadden om mensen te ontslaan. Dan loop je wel langs de afgrond. Het nulpunt is bereikt dan. Dan ga je kijken wat je aan schulden hebt, moet je bijstorten, etc. Dan komt er een punt dat je zegt: we kunnen beter opnieuw starten. Dat is heel moeilijk. En helaas heel recent.”

Je wordt met je eigen gedrag geconfronteerd. En dat is wel goed denk ik. Dan kun je reflecteren en denken ‘wil ik wel zo zijn, of moet ik dat anders doen?

Inmiddels gaat het beter?

Frank: “Een learning voor ons is dat we afhankelijk zijn van de huizenmarkt. Die is tot stilstand gekomen. We hadden 70 man in loondienst en geen flexibele schil. Voor je kwaliteit is dat een groot pluspunt, maar op het moment dat de markt halveert en je lonen lopen door, dan is dat een groot minpunt.”

Hergen: “Het kan snel gaan dan. Sneller dan je verwacht. We kwamen er weer sterk uit, maar het was wel een dieptepunt en een mooie les. En gelukkig kan het dan ook weer net zo hard de andere kant opgaan. Daar zitten we nu in. We hebben enorm gesneden, maar de omzet stijgt en we zijn winstgevender dan ooit. We keken naar de cijfers en zeiden vol ongeloof tegen elkaar: klopt dit wel?!”

Hoe heeft EO voor jullie zijn meerwaarde bewezen?

Frank: “Voor een deel is het netwerken. Aan de andere kant spreken we ook andere ondernemers en zelfs concurrenten. Die zou je niet opbellen in het alledaagse. Door EO zie je die niet als concurrent en is het een waardevol klankbord. Die klankbordfunctie van andere ondernemers is heel waardevol. Als het een keer niet goed gaat, kun je vragen: zo gaat het bij ons, hoe hebben jullie het gedaan, etc.”

Hergen: “Ik zit nu vol in het forum. Dat heeft nu zijn meerwaarde wel echt bewezen in die lastige tijd. Je kunt je ei kwijt. Met allemaal gelijkgestemden de diepte in, dat je continu kunt spiegelen. Of anderen hoort spiegelen, delen. Dat geeft mij enorm richting en koers. Ik ben niet de enige die over een bepaald thema denkt. De ervaringen van anderen kun je mee door. Dat is voor mij wel echt de meerwaarde. Daarom zie ik mezelf lang blijven bij EO.”

Wat is voor jou het meest waardevolle dat je aan EO hebt overgehouden?

Frank: “Voor mij is de groei het meest waardevol. Ook zeker persoonlijk. Ik wordt gewoon een leuker mens. Je relatie waar je weer eens over gaat gaat nadenken bijvoorbeeld. Je wordt met je eigen gedrag geconfronteerd. En dat is wel goed denk ik. Dan kun je reflecteren en denken ‘wil ik wel zo zijn, of moet ik dat anders doen?’”

Hergen: “Ik zou nu zeggen: connecties. Met forumleden en andere EO’ers. Je spreekt een hoop gelijkgestemden, altijd. Waar je ook komt. Welk event je ook bent, ik kom alleen maar prettige mensen tegen waarvan je denkt: hee, die zit op dezelfde manier in de wedstrijd. Heel bijzonder.”

Wat was je meest bijzondere ervaring tijdens een EO event?

Frank: “Voor mij ook weer heel veel. Er zijn de gekkere dingen, zoals een ijsbad en een Wim Hof training. Dan duik ik op retraite in Finland ook weer het ijs in. De ademhalingsoefeningen van het vorige chapter retreat vond ik ook interessant. We zijn altijd even stil voordat we beginnen met ons forum. Dan pak ik toch weer even die ademhalingsoefening erbij. Aan de andere kant zijn het de ondernemers die ik gesproken heb die me bijblijven. Dat zijn ontelbare kleine ervaringen inmiddels. Ik kan er niet echt een noemen. Allemaal heel bijzonder en bruikbaar.”

Hergen: “Voor mij springt de ademhalingsoefening die we vorig jaar tijdens het retreat in Zandvoort hebben gedaan. Dat was heel interessant om te horen en te doen. Dat had ik niet van mezelf verwacht.”

Wat was de meest bijzondere learning die je hebt opgedaan bij EO?

Frank: “Voor mij is dat hetzelfde antwoord als hierboven.”

Hergen: “Recentelijk was er een een workshop over Open AI. Inhoudelijk interessant, maar wat ik vooral bijzonder vond is dat er zo snel iets werd opgezet door EO dat inhoudelijk erg sterk was.”

Wat zou je elke EO’er willen aanraden om te doen binnen EO?

Hergen: “Ik zou zeggen: wees actief binnen je forum. Dat is toch wel de bakermat. Wees er altijd bij, doe actief mee en bereid je goed voor.”

Frank: “Ik denk dat hoe actiever je zelf bent, hoe meer je eruit kunt halen. Mits je dat kunt, natuurlijk. Maar inderdaad, daar sluit ik me bij aan.”

Hoe zou EO zich volgens jou moeten ontwikkelen?

Frank: “Ik vind zoals het nu gaat, goed. Ik vind persoonlijk niet dat er dingen ontbreken.

Hergen: “Ik vind hier in mijn geval bescheidenheid passend. Ik kom net kijken, dus ik moet eerst maar eens wat langer meedraaien voor ik daar een mening over heb.”

Zijn jullie mentor voor andere ondernemers?

Frank: “Ik niet, Hergen is wel mentor!”

Waar kunnen nieuwe leden jullie altijd voor benaderen?

Frank: “Ze mogen me voor alles benaderen waarvan ze denken dat ik ze kan helpen. Iedere vraag kun je me stellen. En natuurlijk kan ik alle vragen over financiële planning, vermogensopbouw en hypotheken beantwoorden. Verder werken we met Holacracy, een hot topic voor veel mensen. Hier benaderen mensen ons nu al vaak voor. StrengthsFinder doen we ook veel mee. Bel maar. We zijn trouwens doordat we een Great Place to Work zijn actief op veel van dergelijke gebieden.”

Hergen: “Wat Frank zegt. Er komen wat EO’ers bij ons langs voor ‘Holocracy tasters’, zoals we die noemen. Voor ondernemers met bovengemiddelde interesse voor zelfsturende teams, of dat overwegen, hebben we deze workshops ontwikkeld. We zien onszelf wel als ambassadeur van dat gedachtegoed.”

Zijn er dan ook ondernemers die voor persoonlijk vermogensopbouw bij jullie komen, omdat jullie voor ondernemers meer kunnen doen?

Frank: “Die komen zeker naar ons toe. Soms via Forum, maar dat doen we dan niet natuurlijk. Maar de vragen krijgen we zeker wel. En we helpen dan ook heel veel ondernemers. We kunnen natuurlijk ook niet toveren in een van de meest gereguleerde sectoren. Maar binnen wat mogelijk is, halen wij wel het maximale eruit.”

Hergen: “Ondernemers kunnen we inhoudelijk helpen op ons vakgebied. Maar ook de medewerkers of het team van de ondernemer kunnen bij ons aankloppen.”

Wat is momenteel je grootste uitdaging?

Frank: “Ik denk dat die duidelijk is. We zijn net gehalveerd, we moeten gewoon weer de spirit weer positief krijgen, weer hard vooruit gaan en ons heropbouwen. We hebben echt wel een shitstorm over ons heen gehad. Dat hakt er ook in bij de medewerkers. Nu is voor mij wel de grootste uitdaging dat iedereen denkt ‘het is tof hier, ik blijf ondanks alles dat er gebeurd is’. Wat je ook merkt is dat mensen achteraf naar je toekomen en zeggen: ‘ik ben blij dat die weg is, nu zijn we sterker’. Je houdt een sterk team over, maar het is moeilijk. Er zit een  gekke dynamiek in. Ook met corona net achter de rug is het zwaar geweest Samen met de reorganisatie is dat best een rekening die ze voor hun kiezen  krijgen. Daar moeten  we echt weer even doorheen. De shit is voorbij, nu door.

Hergen: “We moeten nu weer perspectief gaan bieden. Dat is toch best lastig, die omslag.”

Waar kan een nieuw lid je altijd voor bellen?

Frank: “Heel breed. Als iemand het leuk vindt om wegwijs gemaakt te worden binnen EO, dan help ik graag. Maar ik sta natuurlijk ook klaar voor mensen die tegen dingen aanlopen waar wij ook tegenaan gelopen zijn. Mijn telefoon staat altijd aan open, bel me over alles dat je interessant vindt.

Hergen: “Pay it forward vind ik een mooie gedachte. Die instelling heeft iedereen, dus een nieuw lid mag me voor alles bellen, eigenlijk.”