Interview Sanneke van de Pas & Marijn Koets

Wie ben je?

Marijn Koets en Sanneke van de Pas

Hoe oud ben je?

46 (Marijn) & 43 (Sanneke)

Bedrijf:

Billy Bones

Marijn Koets en Sanneke van de Pas staan samen aan het roer van Billy Bones. Een eigentijdse en vernieuwende uitgeverij voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar.

Sanneke en Marijn wonen beiden in Amsterdam. Sanneke met haar 3 kinderen Pien (12), Gijs (10) en Fedde( 7) en Marijn samen met haar man Joost, kinderen Hanna (11), Eeke (7) en hond Beamer.

Sanneke, Marijn, in welk forum zijn jullie beland?

Sanneke: “Ik zit in forum 2. De samenstelling van het forum is in de loop der jaren veranderd, maar ik zit er nog!”

Marijn: “Ik zit in forum 6. Forum Mokum, haha.”

Heb je het idee dat jullie dezelfde positieve experience hebben, of verschilt het?

Marijn: “Ik denk dat onze fora wel echt anders zijn. Ons forum is misschien iets minder strak, echter wat we eruit halen is wel hetzelfde.”

Wat was jullie beweegreden om lid te worden?

Sanneke: “We spraken in 2016 op een NextWomen event met Heleen van Oord. Die attendeerde ons op EO. Ik heb hele fijne vrienden en familie om me heen en dat is me heel dierbaar, maar dat zijn geen ondernemers. Ik merkte dat ik echt hele andere zorgen en uitdagingen heb als ondernemer die ik bij hen niet kwijt kan. Ik miste gelijke ervaringen en ik had enorm de behoefte om te groeien op persoonlijk en zakelijk vlak

Marijn: Ik werd jaren geleden op een borrel door EO-lid Klaas Weima geattendeerd op EO, en zoals Sanneke aangaf op het NextWomen event. Ik ben toen niet direct lid geworden, omdat ik andere activiteiten had. Toen Sanneke wel lid werd, zag ik wat het lidmaatschap met haar deed qua ontwikkeling en persoonlijke groei. Ze ontwikkelde meer een helikopterview en introduceerde de scale-up systematiek, terwijl ik meer met alledaagse zaken bezig was. Ook ik had behoefte aan groei en reflectie maar vooral ook de behoefte om dezelfde groei als Sanneke door te gaan en ‘elkaars taal te blijven begrijpen’.

Wat is je grootste zakelijk succes dat je hebt gevierd tijdens je tijd bij EO?

Sanneke: “Het grootste succes waar ik ook het meeste plezier uit heb gehaald was helemaal in het begin, toen we de licentie voor de Minecraft boeken binnenhaalden. Dat was nogal wat. Dat wisten we niet eens zozeer op het moment dat we het deden, maar achteraf gezien heeft dat ons op de kaart gezet. Daarmee hebben we laten zien dat we dingen anders doen dan de rest van de branche. Het begon al bij het binnenhalen van de pitch: Wij maakten een pitch video en hadden de grootste lol waar alle andere partijen saaie Powerpoint presentaties maakten. Toen we van dat eerste boek 40.000 boeken in 1 keer verkochten aan Intertoys, besefte ik me pas echt goed hoe waanzinnig die samenwerking was.

Ik weet nog heel goed dat ik in de Efteling stond met mijn gezin, dat ik op de rekening van kantoor keek en dat ik zag dat er voor het eerst € 300.000 op stond, door 1 betaling! Dat was zo lekker! Uiteindelijk hebben we veel meer grote dingen gedaan, maar uit die eerste keer heb ik wel het meeste plezier gehaald.

Marijn: Minecraft zeker. De boeken waren al aan meerdere gerenommeerde uitgeverijen aangeboden, echter zij zagen hier niets in. De uitgeverijsector is een traditionele wereld en men was in de veronderstelling dat deze boeken niet zouden verkopen en dat kids voor tips en trics wel online zouden gaan. Onze beredenering was anders. Wij dachten: als ze de hele dag bezig zijn met Minecraft, dan zullen ze er ongetwijfeld ook over willen lezen. Dat we dat onderbuikgevoel hebben doorgezet, vind ik heel tof. Uiteindelijk hebben we meer dan een miljoen boeken verkocht. Dat was een prestatie.”

Wat ook heel bijzonder was, was het eerste fictieboek dat we uitgaven. Dat werd geselecteerd door het boekenpanel van DWDD. We werden gebeld door de kinderboekwinkel op de Rozengracht, die vertelde dat er net een redacteur van DWDD was geweest en ze de kans groot achtte dat we die avond in de uitzending zouden komen. En ja hoor, daar lagen we op de stapel boeken! Dat iemand in het panel het lef had om te zeggen “het mooiste wat ik deze maand heb gelezen is een kinderboek”. Die erkenning van het boekenwereldje was bijzonder. Dat gaf wel een beetje bevestiging: we doen iets goed.”

Kun je ook een dieptepunt benoemen?

Sanneke: “Wat voor mij een dieptepunt is, is misschien wel dat ik mijn eigen onzekerheid parten heb laten spelen in het niet durven pitchen voor funding. Dat gevoel wie ben ik nou eigenlijk met mijn bedrijfje. Want ik denk dat als ik daar overheen was gestapt, over die onzekerheid, dat de groei van het bedrijf makkelijker was verlopen. Dat vind ik echt een persoonlijk en zakelijk dieptepunt.”

Marijn: In verband met de verbouwing van mijn nieuwe huis heb ik het afgelopen half jaar te weinig tijd besteed aan Billy Bones en was ik onvoldoende op de hoogte van wat er allemaal speelde.. Ik heb hier steken laten vallen. Een ander dieptepunt is dat ik de boeken van Kinderen voor Kinderen niet succesvol heb kunnen maken en deze ons teveel geld hebben gekost.

Hoe heeft EO voor jullie zijn meerwaarde bewezen?

Sanneke: “Op heel veel vlakken, zowel zakelijk als privé. Ik heb privé keuzes durven maken die ik anders misschien niet zelf had gemaakt. Mijn forum is echt mega waardevol, ik deel daar echt dingen die ik niet met anderen deel en het helpt me echt verder. De ervaringen van anderen en ieders wil om te groeien, uitdagingen aan te pakken en er beter van te worden zijn ongelooflijk inspirerend.”

Marijn: “Ik zit nog een beetje in een ontdekkingstocht. Wat ik erg mooi vind en niet had verwacht, is de openheid en transparantie van iedereen. Cut the bullshit, alle kaarten op tafel en wat er echt toe doet delen, elkaar verder willen helpen. Ik vind het erg bijzonder hoe open iedereen is. Dat brengt mij op alle vlakken verder als persoon.

Wat is voor jou het meest waardevolle dat je aan EO hebt overgehouden?

Marijn: “Dat je er als ondernemer er niet alleen voor staat en je veel meer met andere ondernemers deelt dan je denkt. Iedereen herkent zich wel in de verhalen die we met elkaar delen, zowel zakelijk als privé.

Sanneke: “Door EO ben ik veel beter in balans en ken ik mezelf veel beter. Persoonlijke ontwikkeling heb ik echt te danken aan EO. Zakelijk denk ik ook niet dat we hier hadden gestaan zonder EO.”

Wat was je meest bijzondere ervaring tijdens een EO-event?

Marijn: “Mijn eerste retraite. Na mijn komst bij het forum, bestaande uit alleen maar mannen, gingen we vrijwel meteen op retraite. Daar stond ik dan op Schiphol met m’n koffertje met al die kerels. Wat ik me overigens pas echt besefte toen we in Jordanië̈ waren aangekomen en het in de avond op een terrasje ineens over voetbal ging! Ik vond dat echt een megagave trip waar ik veel van heb geleerd.”

Sanneke: “Voor mij was de meest bijzondere ervaring een retraite waarin een coach/trainer mee was. We werden een heel weekend door de mangel gehaald. Dat was erg heftig, maar ook heel bijzonder om te doen. De connectie die je dan hebt samen is ongekend. De tweede bijzondere ervaring is GLC in Washington vorig jaar, mijn eerste internationale event.

Het besef dat er overal in de wereld mensen zijn waar je meteen connectie mee kunt maken vond ik zo vet. Echt kippenvel.

Wat zou je elke EO’er willen aanraden om te doen binnen EO?

Sanneke: “Ga naar een internationaal event.”

Marijn: ““Ik denk dat je er meer uithaalt door naar events te gaan en andere EO’ers te ontmoeten. Iets wat ikzelf nog veel te weinig doe overigens.”

Hoe zou EO zich volgens jou moeten ontwikkelen?

Sanneke: “Diversiteit in ondernemers aantrekken. Hoe komen we nou aan een breder publiek? Verschillende ondernemers, niet alleen randstad bijvoorbeeld. Of de overvloed aan mannen in de fora. Dat lukt nog niet zo goed.”

Marijn: “Ja, daar sluit ik me bij aan. Ik zou het leuk vinden om meer diversiteit, met name meer vrouwelijke ondernemers, erbij te hebben.”