De Economie op de IC

02/04/2020

Hieronder de complete brief aan het Kabinet waarvan Het Financieele Dagblad op 4 april een verkorte versie plaatste.
Het artikel is geschreven door Leen de Bruyne, MKB ondernemer met instemming van meer dan 100 leden van Entrepreneurs’ Organization (EO) Nederland, waaronder de huidige President Wendy van Ierschot.
EO Nederland vertegenwoordigt meer dan 2,7 miljard omzet en 16.500 banen.

 

Als de economie de Titanic is, dan is vakantiegeld-maand-mei de ijsberg. We hebben niet veel tijd meer om het schip bij te sturen. Als er te laat wordt gereageerd hebben we straks andere discussies in de Tweede Kamer. Dan praten we niet meer over 2400 of 3000 bedden, maar over mogelijk 1,6 miljoen bedden voor de 100.000 ondernemers die dan failliet zijn, de 500.000 ZZP’ers die onder bijstandsniveau zitten en de 1.000.000 werknemers die geen baan meer hebben. Want zo snel kan het gaan.

Het probleem van intelligente mensen (ook zij die ons land regeren) is dat ze hebben leren denken in lineaire lijnen en scenario’s die zich vaak afspelen binnen een bepaalde bandbreedte, waarbij historische gebeurtenissen vaak gebruikt worden als inspiratie om de materialisering van toekomstige problemen in te schatten. Maar geschiedenis herhaalt zich niet altijd. Soms schrijft ze een nieuw hoofdstuk. De economie wereldwijd compleet lamleggen is een nieuw hoofdstuk, niet te vergelijken met welke voorgaande crisis dan ook. Whatever-it-takes is leuk om te zeggen en iedere politicus zegt het in navolging van Mario Draghi, maar deze voorheen magische woorden kunnen deze crisis niet bezweren.

Evenmin kan de liveblog van de NOS met body count dat, of de dagelijkse updates van Jaap en Diederik. De Tweede Kamer is in paniek: zijn er genoeg bedden? Gaan we het redden? 2400 of toch 3000? Alle aandacht gaat naar 1 KPI lijkt het wel. Als je maar genoeg focust op één probleem, dan lijkt al het andere weg te vallen.

Maar helaas. De realiteit heeft vele gezichten, hoe empathisch we ook zijn en hoeveel mediafocus en kabinetsaandacht we ook op één aspect leggen. Want ondanks alle inspanningen en goede bedoelingen is er één patiënt die inmiddels ook al drie weken op het IC ligt en dat is onze economie. Alle tientallen miljarden van Hoekstra ten spijt, we gaan de economie hier niet mee redden. Dit geld is geen investeringsgeld, maar infuusgeld. Zuurstof en beademing voor een patiënt die heel snel zieker wordt en rond mei zal overlijden als het vakantiegeld (niet) gaat worden uitbetaald.

De cijfers en inschattingen liegen er niet om. Vorige week 3,28 miljoen werkelozen erbij in de VS en vandaag zelfs 6,6 miljoen(!). Volgens wetenschappelijk instituut SEO Economisch onderzoek (Smits en Tieben, d.d. 27 maart) is alleen de in regio Groot-Amsterdam een negatief effect van 1,6 miljard euro te verwachten op de economie voor iedere maand coronacrisis. In heel Nederland worden 2,5 miljoen banen direct of indirect beïnvloed door deze crisis. Den Haag, word wakker! Wie heeft jullie ingefluisterd dat Volksgezondheid of economie een keuze is? Is dit wat decennia van welvaart met ons doet? Dat we denken dat we immuniteit hebben opgebouwd voor grote economische crises en zonder omwegen de boel voor maanden op slot kunnen gooien?

Regeren is vooruitzien. Het ontbreekt ons momenteel niet aan inlevingsvermogen, maar wel aan voorstellingsvermogen. Het virus kwam al twee maanden op ons af via China en Italië, maar we konden ons een vergelijkbaar scenario dichterbij niet voorstellen en deden niets. Gaat hetzelfde gebeuren met de economie? Dat de ramp zich voltrekt op de lege snelweg, met een kijkersfile van 17 miljoen mensen op de andere baan? Wij vrezen van wel. Hoe sympathiek en uitgebreid alle hulppakketten van het kabinet ook zijn, het maakt de patiënt niet beter.

De economie ligt op de IC. De enige manier om deze patiënt van de beademing te halen is de huidige intelligente lockdown op 28 april definitief te beëindigen en er een intelligente open-up van te maken. Gebruik deze maand om een Cordon Sanitaire te leggen om alle zwakke groepen, zoals de 70-plussers en de chronisch zieken. Doe wat nodig is om deze specifieke groep te beschermen door bijvoorbeeld hun verzorgers te testen. Miljoenen banen staan op het spel, tientallen miljarden aan pensioengeld zijn reeds verdampt door ingestorte aandelenbeurzen, waardoor forse kortingen dreigen.

Geacht kabinet, onze oprechte dank voor jullie enorme inspanning en genereuze hulp. Maar gooi de economie snel weer van het slot. De winkels, de horeca, de kappers, de bloementelers, we willen weer aan het werk. We kúnnen ons dit niet maanden permitteren en dat weten we best. In wat voor land leven we, dat we dit pas durven zeggen als de schade zo groot is geworden dat we er niet langer om heen kunnen? Moeten we echt eerst 100 miljard verbranden en 10 jaar welvaart inleveren om deze discussie te kunnen voeren?

Volksgezondheid en economie zijn geen tegenpolen, maar zijn zeer nauw verbonden en versterken elkaar. Een snel verslechterende economie, zal leiden tot minder budget voor toekomstige zorg en mogelijk veel psychische problemen bij mensen die hun bedrijf of baan zijn verloren. De enige keuze die we nu hebben, hoezeer dat misschien ook tegen ons gevoel ingaat, is deze: let’s open up!

Dit artikel is geschreven door Leen de Bruyne, MKB ondernemer met instemming van meer dan 100 leden van Entrepreneurs’ Organization (EO) Nederland, waaronder de huidige President Wendy van Ierschot. EO Nederland vertegenwoordigt meer dan 2,7 miljard omzet en 16.500 banen.

Lees verder
Bijlage
Contacxvsdsgsgsdgdgsgsgsgsgsdgtofrmulier.pdf