Interview Wendy van Ierschot

Wie ben je?

Wendy van Ierschot

Hoe oud ben je?

49

Sinds wanneer ben je lid?

2016

Wendy van Ierschot is met haar bedrijf VIE People één van de tien gecertificeerde Bcorp ondernemers binnen ons Nederlandse EO chapter. VIE People is het bureau voor scale ups om hard en geïnspireerd te groeien. Zowel voor de founders als voor het management en medewerkers op het gebied van HR.

Wendy wat heb jij met impactvol ondernemen?

Haha dat is toch eigenlijk een rare vraag ….waarom zou je niet impactvol willen ondernemen? Ik wil echt een gaaf bedrijf bouwen, ik heb veel ambitie maar ik wil ook positief bijdragen aan de wereld terwijl ik groei. Ik wil meer dan alleen compenseren. Wij werken met meerdere locaties, met meerdere cellen en iedereen heeft hierbinnen zijn verantwoordelijk, ruimte en vrijheid. Bcorp geeft handvatten en structuur aan hoe we werken en hoe we “goed” doen. Bijvoorbeeld hoe we impact maken met onze diensten. Ik kan bijvoorbeeld wel zeggen dat we leiderschap teams inclusief en anti-racistisch ontwikkelen maar hoe meten we dat? Dat brengt Bcorp in zich en met zich mee.

Ik wil echt een gaaf bedrijf bouwen, ik heb veel ambitie maar ik wil ook positief bijdragen aan de wereld terwijl ik groei. Ik wil meer dan alleen compenseren.

Hoe heb je het traject ervaren? 

Ik kwam Huub Waterval in juni 2019 tegen in Washington bij de UN tijdens een 2-daagse workshop vanuit EO Global rondom impact. Samen waren we zo enthousiast en ik voelde ook een ‘momentum’ we moesten van woorden naar daden. Ik heb dan en daar besloten om een Impact Chair toe te voegen aan het bestuur en meteen Huub daarvoor gevraagd. Wij hadden samen bij de bron gezeten en wisten wat we naar het Nederlandse Chapter wilden brengen. Het was Huub die met Bcorp kwam en samen met het Impact team heeft hij impact en Bcorp op de kaart gezet vorig jaar. Het ging echt heel goed het project, er zat energie in en vervulde een behoefte die leefde bij veel leden. In mijn bedrijf landde het ook heel goed. Susanne, die in mijn bedrijf het project leidde, kreeg veel ruimte om beslissingen te nemen en dingen aan te passen om aan de Bcorp normen te kunnen voldoen. Om de vaart erin te houden bleek dat echt cruciaal. We hebben er 4 maanden over gedaan en Susanne zat er een halve dag per week op. Half juli waren we Bcorp. Ongelooflijk 1 jaar na Washington! Wat gaaf is dat nu van bijna alle landen uit Europa en zelfs uit Rusland ondernemers zich hebben aangemeld voor het programma. We zitten maar liefst op 75 deelnemers. Dat is impact!

Wat is nog belangrijk om te weten over Bcorp?

Het geeft medewerkers een framework om het goede te doen vanuit zichzelf zonder de bemoeienis van de ondernemer zelf. Het laat mensen meegroeien en bijdragen aan economische en duurzame groei. Het heeft ook bijgedragen voor de bottum line. Zo hebben we meer en meer Bcorp klanten die juist door deze signatuur ook klant worden. En aangezien wij zorgen dat bedrijven groeien, maken we op die manier dubbel impact.

Wat wil je nog meegeven?

Probeer het nu, doe gewoon mee, doe het niet alleen, het is echt super inspirerend.