Interview David Bijker

Wie ben je?

David Bijker

Hoe oud ben je?

43

Waar woon je?

Haarlem, Santpoorterstraat, Kleverpark

Wist je dat je ‘tenured’ lid bent?

Ja, omdat wij met de tenured leden 1 x per jaar een sessie hebben bij Kim (Kim Lustermans van Landgoed Rijkholt, Red.). Het is bijzonder om met een groep tenured leden bij elkaar komen.

Sinds wanneer ben je lid?

Ik ben lid sinds 8 of 9 jaar. Ik zou het eerlijk gezegd niet precies weten.

Welk forum zit je en in welke forum heb je gezeten?

Ik zit nu in een Insignia Forum, dat komt één keer in het kwartaal bij elkaar, en daarnaast hebt je een retraite. Hiervoor zat ik in forum 13 waar ik lang heb gezeten en veel aan heb gehad. Op een gegeven moment ben ik een soort stand-by moderator geworden voor forum 17, dat forum had behoefte aan extra energie. Dat is me zo goed bevallen dat ik een tijdje twee fora heb gedaan. Ik heb (helaas) afscheid genomen van Forum 13, en bij Forum 17 gegaan (wat een fantastische nieuwe energie gaf).

Door mijn werk ben ik veel in het buitenland en omdat het voor mijn gezinssituatie teveel werd om naast de EO events en learnings ook nog een keer in de maand forum te doen plus mini retraite en lange retraite heb ik ervoor gekozen om naar Insignia door te stromen.

Wat was destijds je beweegreden om lid te worden?

Mijn werk is mijn hobby, maar in mijn hobby moest ik wel een professionaliseringsslag gaan maken. Ik was op zoek naar gelijkgestemden die dat al eerder gedaan hadden, mensen waarmee ik kon sparren. Ik ben een sociaal iemand, dus het hele sociale aspect sprak me ook aan. En vooral veel leren.

Wat voor business heb je?

Ik heb een film- en televisie productiebedrijf, Bijker Fim & TV, waarmee ik onder andere jeugdfilms, televisie en commercials maak. Door EO heb ik ervoor gekozen om daarnaast een bedrijf op te zetten wat recurring business doet. Het is fantastisch om op projectbasis je business te runnen, maar het werd voor mij belangrijk om iets op te bouwen waarin je een business bouwt wat schaalbaar is. Samen met mijn zwager (en daarna met nog een partner) ben ik in Sri Lanka een bedrijf begonnen dat Nederlandse bedrijven helpt met de schaarste die er is op het gebied van goed IT-personeel. Wij faciliteren het recruitment process, het kantoor en faciliteiten daar, payrolling, en alles wat nodig is om medewerkers op afstand te kunnen faciliteren. Onze klanten krijgen er topmedewerkers bij, maar dan in Sri Lanka.

Home of Hope

Heb je iets bijzonders met Sri Lanka?

25 jaar geleden is mijn zus (en wij als gezin) een echtpaar gaan ondersteunen die kinderen uit oorlogsgebied wilden helpen. Zij konden zelf geen kinderen krijgen en hebben in de oorlog die daar aan de gang was drie kinderen onder hun hoede genomen. Dat werden steeds meer kinderen en vandaag de dag is het uitgegroeid tot echt een kinderdorp met 100 kids. De kinderen wonen in verschillende dormitories, van hele kleintjes, tot een overgangshuis voor kinderen die ondertussen 17, 18 zijn. Ze leren zelfstandig te wonen en krijgen onderwijs in vakken die toepasbaar zijn voor een baan. www.homeofhope.nl heeft een revalidatiecentrum, computer learning centre, carpenter opleiding etc.

Mijn zwager kwam er vaak met mijn zus (die voor Home of Hope een half jaar per jaar  in Sri Lanka woonde), en zijn bedrijf had op een gegeven moment IT personeel nodig. De inzet en kwaliteit van mensen uit Sri Lanka beviel goed, en nadat hij Harver (recruitement software) was gestart hebben we samen (met een nieuwe partner) en met Harver en Conxillium (van mede EO-er Gerton Lusink) als launging customer Gapstars uitgebouwd tot het bedrijf wat het nu is.

Wat is je grootste zakelijke succes?

Wat mij de meeste voldoening geeft, is een aantal films die ik geproduceerd heb, waaronder ‘Achtste Groepers huilen niet’. Deze film is een boekverfilming van Jacques Vriens en heeft een Gouden Kalf gewonnen en een groot aantal internationale prijzen. Er zijn remakes van gemaakt, onder andere in Brazilië en Scandinavië. Wat mij raakt is dat zowel ouders als kinderen een sterk gevoel bij die film hebben. Ik krijg van ouders bv terug dat ze samen met hun kind de film hebben gekeken en bepaalde onderwerpen konden aansnijden waar ze anders misschien niet over hadden gehad. Denk aan leven en dood, vriendschap en de ziekte kanker (film gaat over Ankie, meisje in groep Acht dat kanker krijgt).

Wat was zakelijk je dieptepunt?

Ik was op een productie in Oeganda, samen met Peter R. de Vries, voor een televisieprogramma over de rechten van het kind. Ik heb daar bilharzia opgelopen, en daardoor is mijn gezondheid enorm in elkaar geklapt. Mijn immuunsysteem is aangetast en ik heb er reuma van gekregen. Ik heb er een jaar veel last van gehad, veel in het ziekenhuis geweest en moeten revalideren. Het eerste jaar heb ik daar mee moeten leren dealen. Toen heb ik een gedeelte van het bedrijf verkocht. Ik wilde rust voor mezelf creëren. Dat was een lastige periode.

Ben je volledig hersteld?

Nee, ik heb nu een chronische ziekte, reuma. Ik heb daar last van, maar heb er zowel lichamelijk als geestelijk mee leren omgaan. Fysiek en mentaal heb ik het nu onder controle.

Hoe heeft EO voor jou zijn meerwaarde bewezen?

Wat ik lekker vind aan het forum is dat je elke maand weer stil wordt gezet met waar je mee bezig bent. En dat je dingen die hoog zitten met mensen kunt delen. Ik mis dit nu met het omschakelen naar Insignia (1 x per kwartaal elkaar zien).

EO is een ongelooflijke kennisbak waaruit je kunt putten, zowel door persoonlijk contact als door de app groep. Ook de sociale contacten zijn geweldig, ik krijg er veel energie van. Door EO ben ik anders gaan ondernemen.

In plaats van projectmatig ben ik echt aan het bedrijf gaan bouwen. En ook op personal development gebied. Ik volg cursussen, waaronder bij Jasper, en ik ben nu bezig met Effectief Communiceren Met Kinderen. Wat hier bijzonder aan is dat ik mezelf zowel persoonlijk heb verbreed als zakelijk. Dus zelfs zo’n cursus die bedoeld is om effectief te communiceren met kinderen, merk ik dat ik dat ook kan toepassen in zakelijke situaties.

Wat is het meest waardevolle wat je aan EO hebt overgehouden?

Ik denk persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Meer over mezelf leren, begrijpen wie ik ben en waarom ik reageer zoals ik reageer op de dingen om mij heen, en andersom.

Wat is de meest bijzondere ervaring tijdens een EO event?

Istanbul, dat was mijn eerste university. De hoeveelheid energie tijdens het event en waar je mee thuis komt. Daarna ben ik een jaar aanspreekpunt voor MyEO Europe geweest. In die periode heb ik een Koningsdag MYEO event georganiseerd. Uiteindelijk zijn er ruim 150 man van EO en daarbuiten op boten meegegaan en hebben we een fantastisch feest gecreëerd met DJ’s en veel lol. Dat is gewaardeerd met MYEO prijs als mooiste event van dat jaar.

Wat zou je elke EO’er willen aanraden om te doen binnen EO?

Wat je erin stopt, krijg je eruit. Dus kijk naar de dingen die je aanspreken. Er wordt ongelooflijk veel georganiseerd, kijk waar je wat aan hebt. En doe soms iets waarvan je niet gelijk de toegevoegde waarde ziet, dat kan je op een gegeven moment juist heel veel opleveren. Wat ik een mooie learning vind is dat toen ik bij EO begon en luisterde naar sprekers ik bezig was met de presentatie. Bijvoorbeeld de Amerikaanse vond ik over the top, en dan ging ik me daarop richten en aan storen. Nu ben ik meer bezig met wat kan ik eruit halen, wat zegt het mij, in plaats van naar de vorm te kijken. Kortom, doe ook eens dingen buiten je comfortzone.

Ben je mentor, wat haal je daaruit?

Nee, helaas niet. Dat zou ik wel willen doen.

Wat heb je dan te bieden?

De manier hoe ik dingen doe is niet standaard. In plaats van te focussen en 1 bedrijf groot te maken krijg ik energie van meerdere bedrijfjes waar ik met energieke partners dingen doe waar ik nog meer energie van krijg. Dit geldt voor de bedrijven die ik je noemde, maar daarnaast participeer ik ook in documentaire bedrijf Filemon, zit in een commercial bedrijf HelloLove uit Londen waar ik de Nederlandse partner ben en hou ik me bezig met Bed & Breakfast in woonboten in Amsterdam. Ik denk, de energie die ik heb, die kan wel aanstekelijk werken.

Wat is momenteel je grootste uitdaging?

Ik heb een luxe positie, want ik heb het op dit moment zó goed! Ik heb het goed voor elkaar, het gaat zakelijk lekker, het gaat privé fijn, dus mijn grootste uitdaging is om … ik kom er bij je op terug, want op dit moment, ik voel niet echt dat er grote uitdagingen liggen. Nou…, misschien gelukkig blijven en er bewust van zijn.

Waar kunnen EO’ers je altijd voor bellen?

Ondernemen in het buitenland. Zaken die te maken hebben met de media. Dingen die te maken hebben met out-of-the-box denken en out-of-the-box doen. En voor een goed feestje.

Op welk volgend event kunnen we je live ontmoeten?

Ik ga spreken op het TEDx evenement. Ik was in Sri Lanka tijdens de bomaanslagen afgelopen jaar. De week voor de aanslagen was ik in een aantal hotels waar die bommen zijn afgegaan, en gelukkig op dat moment was ik er zelf niet. En ik heb toen mijn bedrijf samen met mijn compagnon door die periode heen moeten slepen. Er was veel onderling wantrouwen, mensen durfden niet meer naar de zaak te komen, het was een heikele situatie en ik heb me daar echt gefocust op mensen, op de cultuur die je met elkaar neerzet. Op omgaan met stressvolle situaties. En dat heeft het bedrijf wel heel veel gebracht. TEDx is het eerstvolgende event waar ik naar toe ga. Het eerstvolgende forum ben ik er ook weer. Die wil ik niet missen.