Interview Edwin de Jonge

Wie ben je?

Edwin de Jonge

Hoe oud ben je?

53 jaar

Bedrijf:

Timetohire

Na een zware periode en de verkoop van zijn detacheringsorganisatie vond Edwin zijn plezier en energie terug in het helpen van andere ondernemers. Na deze periode als businesscoach en investeerder bleef hij andere ondernemers helpen, zij het vanuit een andere hoek. Sinds 2018 bouwt hij gestaag en met succes aan Timetohire, een recruitment organisatie die met een unieke aanpak helpt organisaties de juiste medewerkers te vinden.

Sinds hij lid (2022) is van EO , heeft Edwin waardevolle vriendschappen opgebouwd en bekijkt hij zijn business vaker bewust van iets meer afstand.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Edwin. Geboren in Den Haag en getrouwd met José. We hebben vier kinderen: Koen (20), Door (19), Cato (16) en Guus (13). Never a dull moment.

Ik werk als ondernemer al meer dan 25 jaar in recruitment en startte in 2018 met mijn businesspartner recruitmentorganisatie Timetohire. Als Managing Partner bouw ik sindsdien aan de organisatie en zijn we in de laatste drie jaar met meer dan 70 acquisitiespecialisten uitgegroeid tot de grootste én beste onafhankelijke Recruitment Process Outsourcing aanbieder van Nederland. En we zijn nog lang niet klaar.

Mijn creativiteit vindt ook buiten het werk zijn weg. Zoveel ik kan sta ik in de keuken en verlies me daar in mijn andere passie: koken en eten.

In welk forum zit je en wat was jouw beweegreden om lid te worden van EO?

Ik zit in Forum 19. Het leukste forum natuurlijk, overigens. Ik ontmoet er de meest briljante mensen en met elkaar hebben we al veel mooie reizen gemaakt.

Om lid te worden van EO had ik meerdere redenen. Allereerste merkte ik dat ik ontzettend de behoefte had aan reflectie met medeondernemers. Reden twee is het internationale netwerk van EO.

Ik ga ontzettend aan op de internationale universitaire leertrajecten van EO.

Waar pieken zijn, zijn dalen, wat is je grootste zakelijke succes en dieptepunt?

Zakelijke succes is waar we nu mee bezig zijn, Timetohire. Het bouwen van die organisatie is niet alleen een succes maar brengt me ook ontzettend veel plezier en voldoening.

Dieptepunt is het weggaan uit mijn detacheringsorganisatie, het management overlaten aan m’n partner en daarna het bedrijf verkopen. Nou ja, het verkopen op zich was geen dieptepunt natuurlijk, maar een goede, nodige afsluiter. Het kon niet anders.

Ook het weggaan was natuurlijk eigenlijk een gevolg. Het échte dieptepunt in dit verhaal was het verveeld raken in je eigen organisatie en toestaan dat dit gebeurt. Dat proces duurde veel te lang. Drie jaar heb ik me ertegen verzet, afschuwelijk was dat.

Hoe ben je daar doorheen gekomen?

Dat heeft gek genoeg niet lang geduurd. Ik heb er niet lang last van gehad. Toen ik de business eenmaal had overgelaten aan mijn compagnon ben ik ondernemers gaan helpen met hun bedrijf. Gewoon, onbezoldigd tegenover een ondernemer gaan zitten, luisteren en feedback geven. Vanuit daar ben ik een beetje gaan business coachen en investeren, om ook financieel te kunnen helpen. Dat gaf me enorm veel energie.

Hoe heeft EO voor jou zijn meerwaarde bewezen?

Dat zit toch wel in de structuur van de forumsessies. Je wordt één keer per maand echt even gedwongen om stil te staan waar je voor staat en waar je mee bezig bent. Een kleine kritische noot is dat het misschien wel wat dieper mag. Het is soms iets vluchtig. Maar nu ik dat zo zeg, is dat eigenlijk meer iets dat bij mezelf ligt.

In het forum zijn ook waardevolle vriendschappen ontstaan. Dat vind ik mooi. Verder moet ik eerlijkheidshalve ook bekennen dat ik misschien niet genoeg tijd besteed aan activiteiten en evenementen die EO allemaal heeft. Er zijn zoveel leertrajecten, bijeenkomsten en workshops. Daar zou ik veel meer mee moeten doen.

De workshop ‘Behavioural Design’,van Astrid Groenewegen van SUE bijvoorbeeld, springt er echt uit voor me. Dat was een hele mooie sessie die een opening heeft gegeven naar de markt en mijn ogen heeft geopend voor het écht klantdenken.

Grappig dat je juist net dat voorbeeld noemt. Haar boek staat nét vandaag bovenaan de lijst van beste managementboeken. Over waardevol gesproken: wat is voor jou het meest waardevolle dat je aan EO hebt overgehouden?

Poeh..! Dat kan ik eigenlijk nog niet zeggen, dat is nog volop in ontwikkeling. Vraag me dat over een paar jaar nog maar eens.

Een meest bijzondere ervaring tijdens een EO event dan wellicht?

Ook daar moet ik je een goed antwoord op schuldig blijven. Daar ben ik nog te weinig geweest. Ik hoop in ieder geval het komende jaar heel veel uit het internationale netwerk te halen en de verbindingen die daar zijn te leggen met ondernemers.

Vanuit de events en sessies die je hebt meegemaakt, wat was de meest bijzondere learning?

Dat kan er maar één zijn: je hebt allemaal hetzelfde probleem.

Wat zou je elke EO’er willen aanraden om te doen binnen EO?

Hou het niet alleen bij je forumsessie, maar probeer ook met je omgeving te interacteren. En daarmee bedoel ik niet alleen met andere ondernemers, maar ook bijvoorbeeld thuis. Ikzelf heb een vrij kritische partner en die zegt wel eens tegen me: “ik ben af en toe jaloers hoeveel plezier jij in je werk hebt.” Dat was een mooie opening om mijn vrouw meer toe te laten in wat ik allemaal aan het doen en beleven ben. Dat vind ik heel mooi en was erg goed voor ons samen.

Ben je mentor voor andere ondernemers?

Nee, niet meer. Ik was een tijdje mentor voor startups, maar dat was eigenlijk een soort extra forumcyclus. Ik had me dat niet gerealiseerd, omdat ik me van tevoren niet goed genoeg had verdiept in wat dat precies betekende. En ik had er echt geen tijd voor.

Wat is momenteel je grootste uitdaging?

Om de organisatie nog groter te laten groeien met meer dan honderd man, met al onze ambities en plannen en successen die we nu al aan het ervaren zijn. Hoe krijgen we een goed leiderschapsteam op zijn plek om de groei verder met ons door te maken?

Waar mag iemand je altijd voor benaderen en op welk volgend EO event kunnen we je weer live ontmoeten?

Ik ben altijd in voor een business idee of lekker eten! Mijn nieuwe jaar start ook weer met EO, op de nieuwjaarsborrel ben ik zeker om  om te proosten op een mooi nieuw jaar!