Interview Swie Oei

Wie ben je?

Swie Oei

Hoe oud ben je?

43

Bedrijf:

Amsterdam Central Pharmacy, nu bezig met coaching bedrijf

Het achtste interview van EO is met Swie Oei. Als apotheker vonden mensen in haar branche dat ze veel risico nam, maar bij EO ervoer ze dat gekeken wordt naar kansen en wordt  bewust risico nemen juist gestimuleerd. En dat inspireert haar.

“EO heeft veel effect gehad op al mijn belangrijke zakelijke keuzes van de laatste zeven jaar”

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Swie Oei, ik ben moeder van 2 zoontjes, Jin van 9 en Kai van 6. We zijn tien jaar getrouwd, maar al 21 jaar samen, Guy en ik. Ik ben apotheker van oorsprong en heb 15 jaar geleden de apotheek van mijn vader overgenomen. Deze heb ik vorig jaar verkocht. Samen met een compagnon heb ik nog een apotheek op het Centraal Station in Amsterdam. Deze vestiging is nu vijf jaar oud en richt zich heel erg op toeristen en forenzen. Dat is eigenlijk geen standaard apotheek, maar een heel leuk business model. Daarnaast heb ik een coachingpraktijk.

In welk forum zit je?

Ik ben 3 jaar geleden geswitcht van Forum 10 naar Forum 7. Ik had het heel goed in mijn eerste forum waar ik 5 jaar in heb gezeten, maar ik had ook zin om een geheel nieuw forum te helpen starten en samen te bouwen vanaf het begin. Er staat nu echt een topforum! Toch begon het weer te kriebelen… en heb ik net de keus gemaakt om weer te switchen. De belangrijkste reden is dat ik door de verkoop van mijn bedrijf mezelf minder bezig houd met de business maar op wat ik nu wil, en daar past Forum What’s Next goed bij. Dus na de zomer ga ik weer een nieuw forum avontuur in!

Is dat gelijk een advies? Dat je zegt, wissel eens in de zoveel tijd?

Een wissel is verfrissend en biedt weer nieuwe kansen. Naar mijn mening is het goed om na ongeveer minimaal drie jaar te wisselen. Ik vind het bijzonder dat je via EO ondernemers leert kennen, maar ook de mens erachter. Van buiten lijkt iemand misschien een bepaald type mens of ondernemer, maar door EO leer je de veelzijdigheid  en kwetsbaarheid van mensen kennen. Ik vind het een cadeautje dat je door een wissel weer 9 andere ondernemers zo goed leert kennen.

Wat was ooit je beweegreden om lid te worden van EO?

Dat ik merkte dat het als apotheker-ondernemer best wel alleen was. Ik had behoefte aan de inspiratie die ik ook echt bij EO heb gevonden. Bijvoorbeeld met mijn apotheek op Centraal Station, daarvan werd in mijn eigen branche altijd gezegd: “Dat gaat toch helemaal nooit werken, en wat een risico, je bent gek.” Terwijl bij EO mensen meer kijken naar kansen. Die energie heeft me echt geholpen.

EO heeft groot effect gehad op al mijn keuzes van de laatste zeven jaar

Op het ontdekken van mijn affiniteit voor coaching door de persoonlijke ontwikkelingstrajecten vanuit EO, en de keuze om het familiebedrijf los te laten. Wij zijn als gezin net terug van 2,5 maand op een grote reis door Azië, dat is ook iets waarin ik geïnspireerd raakte door EO-ers die zulke dingen gewoon DOEN. Dit  zijn voor mij life changing beslissingen geweest die ik zonder EO niet had gemaakt!.

Wat beschouw je als je grootste zakelijke succes?

Amsterdam Central Pharmacy. Dat het zo snel bleek dat er zoveel behoefte aan was, en dat die apotheek zo snel EO waardig was, en omdat er toch ook veel durf achter zat. Als ik er binnenstap, ben ik nog steeds echt trots dat ik dat daar werkelijk heb neergezet.

En je vertelde er al iets over, kan je er nog iets meer over zeggen? Wat heeft EO er dan aan bijgedragen?

Eigenlijk de vraag of je angst de leidraad laat zijn of je gevoel volgt. Ik kwam erachter dat de meeste EO-ers belangrijke beslissingen maken door een gevoel, gecombineerd met het vinden van de juiste mensen en informatie. Bij EO leerde ik gebruik maken van de kennis van mensen, maar ook dat je moet voelen waar het kriebelt en waar je gevoel je leidt.

En de keerzijde, als je kijkt naar zakelijk dieptepunt?

Nu ik de apotheek verkocht heb, zit ik nog met een oud-medewerker die mij heeft gedagvaard voor 3,5 ton (gelukkig is het merendeel verjaard). Ik had haar eigenlijk direct moeten ontslaan toen ik de apotheek overnam. Dat had dan misschien een jaar pijn gedaan, maar nu had ik iemand in dienst die niet volledig voldeed aan wat ik verwachtte. Als ik toen EO lid was geweest en de ervaringen van anderen had gehoord, had ik het wellicht gedurfd maar ik was nog te jong en onervaren om die beslissing te nemen.

Dus sneller afscheid nemen?

Ja. Nu weet ik dat wanneer je voelt dat iemand niet bij jou en de organisatie past je beter eerder afscheid kan nemen dan de wond door te laten etteren.

Wat is het meest waardevolle wat je er aan over hebt gehouden in je afgelopen 8 jaar EO ?

Via EO kwam ik in aanraking met persoonlijke ontwikkeling. Dat bracht me niet alleen veel op zakelijk gebied, maar ook in mijn relatie en binnen mijn familie had het veel impact. Ik leerde echt naar mezelf te kijken en ook de link te maken met gevoel. Daardoor ben ik de coachopleiding bij Inzicht gaan doen. Daarnaast heb ik veel gehad aan het sociale aspect, als ik zie hoe EO in mijn dagelijks leven verweven zit en ik zoveel fijne mooie mensen heb leren kennen, ben ik daar super dankbaar voor!

Zijn er zaken die jij zelf actief oppakt, als lid van EO?

In het verleden heb ik forumcommissie gedaan, maar in het afgelopen jaar ben ik coach van Accelerator geworden. Dat is ook best intensief, iedere maand met een groep Accelerators. Uiteindelijk brengt mij dat ook weer heel veel.

Wat brengt het jou?

De energie van groeiende ondernemers die strak op het financiële zitten, wakkert bij mij iets aan om er ook zo opnieuw naar te kijken. Ik vind het inspirerend om te horen hoe zij bezig zijn met groei. Voor mijn nieuwe coachpraktijk, maar ook voor Amsterdam Central Pharmacy. Daarnaast, vond ik het gaaf om hen te coachen op hun inner struggles en was het mooi om te zien hoe ze naast de cijfers ook deze kwetsbare kant aangingen, dat gaf me voldoening.

Waar zouden mede-EO-ers die jou bijvoorbeeld nog niet kennen, waar zouden ze jou altijd voor kunnen bellen?

Als ze lekker willen eten, gecombineerd met een mooi gesprek.

Wat is momenteel je grootste uitdaging?

Ik wil nog een aantal  juridische processen afronden en het gevoel hebben dat dit afgesloten is. Dat is vervelend, maar het hoort ook bij het ondernemerschap.