Interview Pieter Bas Boertje

Wie ben je?

Pieter Bas Boertje

Hoe oud ben je?

Ik ben bijna 56, 24 februari word ik 56. Dus 55. Ik ben getrouwd met Nancy en vader van Julia (24), Eva (22) en Sam (18).

Wist je dat je ‘tenured’ lid bent van EO?

Doordat jij me daar een mail over stuurde, en dat ik daarna de eerdere interviews ben gaan lezen.

Sinds wanneer ben je lid?

Toevallig zit ik er net even naar te kijken, ik zie dat ik nog mails in mijn inbox heb staan van 2006. Ik ben volgens mij langer lid, ik heb het idee dat ik 14 jaar in mijn eerste forum gezeten heb, en ik zit nu volgens mij 2 jaar bij Insignia. Dus 15, 16 jaar. Is bijna gênant als ik het zeg. Toen ik lid werd, heette het nog Young EO, YEO. Toen hoefde ik nooit uit te leggen dat ik bij de EO zat.

Welk forum zit je en in welke forum heb je gezeten?

Nu dus het Insignia forum. Daarvoor in één forum gezeten, Forum 6, ontzettend leuk forum, vonden wij natuurlijk ook het leukste forum, met Kees de Jong, met Siegfried, met Xander Heijman, met Vivienne, bijna allemaal voorzitters. En dat forum is best wel redelijk gewisseld in de loop der tijd, omdat mensen hun bedrijf verkochten, of doorgingen. Echt heel lang met heel veel plezier in gezeten, maar op een bepaald moment was het zo vernieuwd, dat ik van de oorspronkelijke leden alleen nog met Hans Stoop en Vivienne over was. En toen ging Hans naar Miami toe, en hebben Vivienne en ik gezegd, dan gaan wij naar het Insignia forum. Insignia forum 3, ook een hele leuke club.

Wat was je beweegreden om lid te worden?

Ik werd gevraagd door Yolanda Eijgenstein, die EO (Nederland, red.) ooit volgens mij heeft opgestart met Jan Ketelaar. Zij was Zakenvrouw van het Jaar geweest en ik had haar zien spreken op een van mijn evenementen. Ze vroeg of het wat voor me was, en toen ben ik op een informatiebijeenkomst geweest, en direct opgegeven.

Wat is je grootste zakelijke succes?

Ik denk dat ik een van de eersten was die in het eventvak is gestart. Ons bureau (D&B Eventmarketing) is het oudste bureau in de branche, we hebben alle crisissen doorstaan en hebben onszelf iedere keer weer aangepast aan de tijd. Ik heb het helemaal van nul af aan zien opbloeien. En in die tijd hebben we als bureau een paar mooie prijzen gekregen. Een aantal Gouden Giraffes gewonnen, dé prijs in onze branche, en de laatste paar jaar echt een nieuw product ontwikkeld, waarvan ik denk dat dat de toekomst van ons vak is. En daar hebben we dan ook twee jaar achter elkaar een Gouden Giraffe mee gewonnen. Onder andere met een project voor EO-er Lara Timmerman van Pop Vriend Seeds.
Ik ben ‘Eventpersonality van het Jaar’ geweest, wat ik heel leuk vond. En sinds kort voorzitter van onze branchevereniging IDEA (Independent Dutch Event Association) geworden, wat ik nu een ontzettend leuke uitdaging vind. Maar mijn grootste zakelijke succes is dat ik dit al 31 jaar doe! Ik vind het nog steeds een ontzettend leuk vak.

Wat was zakelijk je dieptepunt?

De keerzijde is dat ik in 2013 hartritmestoornissen kreeg, dat ik echt wel heel veel stress van mijn bedrijf had, en dat was ook middenin de crisis. Dat is gelukkig nu helemaal weer over. Uiteindelijk is het ook goed voor me geweest, het heeft ervoor gezorgd dat ik 5 maanden met mijn gezin op reis ben gegaan. Maar toen ik terugkwam na dat half jaar was mijn bedrijf echt een grote rommel. Een paar maanden later moest ik allemaal mensen ontslaan. Er was te weinig verkocht, mensen hadden ruzie met elkaar. Dat ontslag van die mensen dat heb ik wel als een dieptepunt ervaren. En eigenlijk als je achteraf erop terugkijkt, is het ook heel goed voor D&B geweest. Dat heeft ervoor gezorgd dat we op een andere manier naar het vak zijn gaan kijken, nieuwe producten zijn gaan ontwikkelen. Dus het is uiteindelijk wel goed geweest. Verder heb ik niet echt enorme tegenslagen gehad.

Ik denk dat ik wel durf te stellen dat als ik niet bij EO had gezeten, dat ik nu een ander leven had gehad. Een minder leuk leven, laat ik het zo zeggen.

Hoe heeft EO voor jou zijn meerwaarde bewezen?

Ik denk dat ik wel durf te stellen dat als ik niet bij EO had gezeten, dat ik nu een ander leven had gehad. Een minder leuk leven, laat ik het zo zeggen. Het is voor mij, hoe moet je het zeggen, het heeft enorme impact in mijn leven gehad, zowel zakelijk als privé. En ik denk dat ik door EO echt met veel meer lef ben gaan ondernemen, en dat het mij geholpen heeft om afstand te nemen van mijn bedrijf. En om ook echt ondernemer te worden. Dus zoals Hans Stoop ooit zei, joh, Pieter Bas, ben jij nou een event manager of een ondernemer? Ik weet het nog goed, ik was er helemaal van over de zeik, dat Hans dat vroeg. Maar hij had wel gelijk. Ik wilde uiteindelijk veel meer ondernemer worden dan zo midden in het eventvak te staan.

Ik heb ook een keer gehad, dat ik op een University zat in Zuid-Afrika, en dat ik met Jeroen Blankendaal zat te dineren, en dat hij zei: “het allermooiste bedrijf om te hebben is een bedrijf dat je nú kan verkopen”. Dat is natuurlijk een ontzettend open deur, maar dat raakte mij op dat moment wel. Dat was ergens midden in de crisis dat ik ook helemaal klaar was met mijn bedrijf, en dat het me heel veel energie kostte. Dat heeft mij toen ook echt wel aan het denken gezet, ik moet dit op een hele andere manier gaan organiseren, mijn mensen veel meer vrijheid geven.

Dat soort momenten die zijn wel heel bepalend geweest en ik vind het gewoon superfijn om iedere maand met gelijkgestemden te zitten, die dezelfde ‘shit’ meemaken, en ook leuke dingen. En met name dezelfde energie hebben. Daar word ik altijd erg blij van, als ik op bijeenkomsten kom. Er is een hele fijne energie waar ik dan in terecht kom. Dus het heeft me zakelijk heel veel gebracht, en privé, ik heb een aantal universities mogen helpen mee-organiseren, waarvan de laatste keer vorig jaar in Lissabon was. Dat was super leerzaam, echt heel leuk.

En heel veel mooie events. Ik ga toevallig in maart met mijn vrouw Nancy naar Sidney, superleuk natuurlijk. En ontzettend veel mooie mensen ontmoet, vrienden gekregen. Ik zit in heel veel clubs, maar dit is wel het leukste clubje.

Wat is de meest bijzondere ervaring tijdens een EO event?

Het leukste event dat ik meegemaakt heb, heb ik ook aan mogen bijdragen, dat was EO University Amsterdam. Dat was in 2011, dat hebben we met een enorm leuk team gedaan, met Sjaak Vink, met Maarten Wolleswinkel, Fleur Sluijter en met een hele club. Met elkaar dat event neerzetten, met een heel uitdagend thema, Change the World. We hadden een filmpje gemaakt rondom dat thema, en het event was binnen een week helemaal uitverkocht, 600 à 700 man volgens mij. We hadden nog geen spreker vastgelegd! Het hele Krasnapolsky afgehuurd, iedere avond de meest waanzinnige events georganiseerd. Kofi Annan naar Nederland gehaald, allerlei topsprekers, dat met elkaar doen was wel heel gaaf. Wat ik zelf het leukste vond, ik weet nog goed dat ik in het begin zei, ik hoef niet naar al die buitenlandse universities, dat is niet voor mij weggelegd, ik doe toch met name in het binnenland zaken, en Vivienne bij me aandrong, dat moet je wel doen. Toen ben ik naar India gegaan in New Delhi. De eerste keer zo’n university mee maken, en dan al die gave events, dat was ook wel heel cool.

Ik heb een university in Turkije meegemaakt, daar hadden ze Peter Diamandis, ik weet niet of je hem kent, hij is de oprichter van de Singularity University. Dat was een geweldige spreker. Zijn verhaal gaat over abundance, over overvloed. Hij zegt dat de technologie ervoor gaat zorgen dat er in alles overvloed is, een heel positief verhaal. En één of twee jaar geleden, die Chief Ouwe Dibbes. Dat was een Rotterdamse journalist, Sander de Kramer, die in Sierra Leone kindertehuizen heeft opgezet, en dat met een enorme bevlogenheid doet. Dat raakte me ook. Ik heb zoveel learnings gezien!

Wat zou je elke EO’er willen aanraden om te doen binnen EO?

Sowieso die buitenlandse reizen. Omdat het je echt weghaalt uit de dagelijkse gang van zaken en je op een hele andere manier aan het denken zet. Het geeft je heel veel energie, het is wel duur maar dat levert het echt op. En wat ik ontzettend leuk vind, ik begeleid nu 6 of 7 ondernemers als accelerator, zo’n team van jonge gasten, dat vind ik echt een van de leukste dingen in mijn leven. Dat coachen van zo’n groep, ik zeg ook vaak tegen ze, volgens mij leer ik meer van jullie dan jullie van mij. Daar haal je zoveel kennis uit, en ontzettend leuk om dat te doen.

Hoe zou EO zich moeten ontwikkelen, wat jou betreft?

Ze hebben wel eens geroepen dat het in Noord en Zuid Nederland moet opsplitsen, maar ik vind het juist wel leuk dat het zo’n grote groep is. Voor mijn part verdubbelt het. Er zullen waarschijnlijk andere gedachtes over zijn. Ik vind dat men het ontzettend goed doet. Ook aan thematieken, en events. Ik zou niet snel kunnen zeggen wat je daar nog meer aan zou kunnen verbeteren. Chapeau voor al die bestuurders, hoe ze dat doen, top.

Je bent dus mentor, wat haal je daaruit?

Coach of moderator van een accelerator groep, ten eerste is het heel leuk om je kennis door te geven, en om te vertellen waar ik allemaal fouten gemaakt heb, en proberen die jonge gasten daarvoor te behoeden. Maar ook weer het zien waar zij mee bezig zijn, en dan denk ik, ja, dat moet ik eigenlijk ook weer eens oppakken. En ook gewoon de nieuwe ideeën, soms loop je gevaar als je al heel lang in een vak zit dat je op een bepaald moment denkt dat je het allemaal wel weet. En daar kun je dan een beetje cynisch in worden. Dat vind ik wel ontzettend leuk aan hoe jonge mensen dan weer met volle energie op hun plaat gaan. Daarbij mogen zijn, en dan helpen en daar ook zelf weer in groeien. Ontzettend leerzaam.

Waar mag iemand je altijd voor benaderen?

Voor allerlei soorten hulp op het gebied van ondernemerschap, voor een goed glas wijn, voor lekker uit eten, een goed feest. Voor van alles eigenlijk, ik heb veel moeite met ‘nee’ zeggen…

Wat is momenteel je grootste uitdaging?

Dat is om nog meer los te komen van mijn bedrijf. Ik heb twee dames bij mij gevraagd om de dagelijkse leiding over te nemen. Dat doen zij nu anderhalf jaar, en echt heel goed. Veel beter dan ik het ooit deed. Dat had ik tien jaar geleden al moeten doen. En om te kijken of ik daar nog een stap verder in kan komen. En ook nadenken over, ik ben nu bijna 56, wat de toekomst van mijn bedrijf is. Daar ben ik nog niet uit. Blijf ik erin, blijf ik commissaris, verkoop ik alles, blijf ik aandeelhouder? Met wie is dat dan? Dat vind ik een heel mooi proces, maar ook moeilijk.

Zijn er nog latente ambities?

Wat ik heel leuk vind, dat voorzitterschap van de branchevereniging, dat vind ik ook best wel spannend. Dat weten mijn forumgenoten wel, het op een podium staan dat vind ik altijd best wel, laat ik het zo zeggen, dat is niet mijn allergrootste hobby. Daar heb ik mezelf in uitgedaagd. Ik opereer liever achter de coulissen. Dat vind ik ook leuk, om te kijken waar die branche naar toe kan, en om dat een zetje te geven. Dat is nog best een uitdaging.
Ik heb niet zoiets dat ik denk, moet ik nog een nieuw bedrijf starten. Misschien met mijn kinderen dat ik dat nog leuk vind. Als zij dat willen. Alles wat ik najaag, dat doe ik ook wel. Ik ben niet iemand van allerlei dingen roepen en het dan niet doen. Ik vind het leuk om mezelf alsmaar te blijven uitdagen.

Op welk volgend event kunnen we je live ontmoeten?

In ieder geval in Sidney, en dat is ergens half maart. Het eerstvolgende Insignia forum volgende week. Het volgende event, het moderator sushi diner, op 12 februari. Daar ben ik. Ik ben namelijk ook nog moderator van mijn forum.