Interview Tom de Bruyne

Wie ben je?

Tom de Bruyne

Hoe oud ben je?

48 jaar

Bedrijf:

SUE Behavioral Design & SUE and the Alchemist

Als Belg met Hollands accent, transformeerde Tom de Bruyne zijn reclamebureau naar een behavioral design consultancy, SUE. Sinds vorig jaar heeft SUE een zusje in Public Relations, SUE & The Alchemist. Tom doet het niet alleen. Op alle mogelijke manier is hij verbonden aan Astrid Groenewegen, zijn vrouw en co-founder van de twee ondernemingen.

Tom is sinds 2016 op aanraden van Klaas Weima lid geworden van EO. Sindsdien is hij actief lid en kom je hem tegen in zijn forum, als dagvoorzitter of sponsor van een van de events van EO.

Tom, in welk forum zit je?

In forum 11. Althans dat denk ik. Ik zat ooit in forum 7. Maar dat kan ook 17 geweest zijn. Die cijfers vind ik lastig, haha.

Wat was je beweegreden om lid te worden van EO?

Eenzaamheid. De eenzaamheid van het ondernemen en het gevoel te hebben dat je jezelf niet begrijpt. En dat niemand anders in je onderneming snapt wat je aan het doen bent. Het gevoel dat je maar wat doet. Het idee dat er andere mensen net als jij met dezelfde dingen worstelen was mij volstrekt onbekend. Toen iemand mij over EO vertelde, sprak mij dat direct aan. Vooral de belofte van peer-to-peer coaching.

Wat is je grootste zakelijk succes tijdens je tijd bij EO?

EO heeft me geholpen op moeilijke momenten mijn onderneming van de ondergang te redden. Ik ben pas echt een ondernemer geworden toen ik een diepe crisis heb overwonnen en toen dacht: hee, dit is een hele andere tak van sport dan gewoon op je vakgebied mensen rond je verzamelen en er dan een bedrijfje op neerzetten. Mijn grootste prestatie is effectief onze onderneming levensvatbaar krijgen en uit de startup fase helpen.

Bij EO heb ik besloten: fuck het, nu ben ik echt ondernemer.

Een groot zakelijk succes is het opstarten van een tweede onderneming. Inhoudelijk is het winnen van de verkiezingen met de VVD denk ik wel mijn grootste wapenfeit. Vanuit een verloren positie de PVV een totaal pak rammel geven, puur op basis van ons vakmanschap. Dat was wel kicken. Dus ja, Nederland redden van het extreemrechts populisme is wel een inhoudelijk hoogtepunt. Daar kwam alles samen. Een combinatie van vakmanschap, creativiteit en impact op de samenleving. Daar doe je het eigenlijk voor.

Zien we dat ook door SUE heen? 

Zeker. SUE is een verzameling mensen die op een heel gedisciplineerde manier volgens een methodiek dingen probeert beter te maken op basis van de psychologie van beïnvloeding en overtuiging. Voor SUE hoef ik inhoudelijk eigenlijk niks meer te doen. Daar zijn mijn mensen veel beter in.

Kun je ook een dieptepunt benoemen?

Absoluut. Daar heb ik er twee van. De eerste was 2017, toen wij aan het transformeren waren van een reclamebureau naar een behavioral design consultancy. Die overgang was heel lastig. We kregen het zelf niet goed uitgelegd, we kregen onze klanten niet overtuigd en ik kreeg de mensen niet mee. Toen stond de boel op instorten. Dat was heel heftig en pijnlijk. Heel confronterend naar jezelf. Dan zie je wat voor loser je eigenlijk bent. Dat was een hele harde wake-up call vol existentiële vragen. 

Twee jaar geleden is dat nog eens gebeurt, toen ik iets teveel had losgelaten. Ik zag veel te laat de signalen dat ik moest ingrijpen. Toen had ik inmiddels gelukkig besloten dat ik ondernemer was. En met dat inzicht deed ik de goede dingen en had ik het binnen drie maanden weer op de rit.

Hoe heeft EO voor jou zijn meerwaarde bewezen?

EO is bevrijdend. Het is bevrijdend om te merken dat al die ondernemers met die mooie ondernemingen ook maar wat aanklooien en ook vol zitten met fuck-ups en onzekerheden. Het idee dat je met die mensen totaal open kaart kunt spelen, om dat te delen zonder dat je per se een ego moet hooghouden van “kijk eens hoe goed het gaat” vond ik heel bevrijdend. Dat falen en op je bek gaan hoort erbij. Dat mag. Ik ben groot fan van het forumformat. Mijn vrienden zou ik het niet noemen, maar ik kijk er toch elke keer heel erg naar uit. 

Wat is voor jou het meest waardevolle dat je aan EO hebt overgehouden?

David Bijker zegt het heel mooi: resourceful. Dat is een mindset van: ik regel alles. Wat in me opkomt ga ik regelen. We zaten in Toronto, voor ons een vreemde stad, bij de Black Eyed Peas. Zegt ie: “ik heb taxi’s geregeld, kom we gaan”. Vervolgens sta je ineens in een dikke club waar ook nog eens een VIP tafel is geregeld. Dan denk ik “hoe kan dit?” Tijdens de skitrips gebeurt hetzelfde. Er is niets dat in ze opkomt dat ze niet dan niet meteen regelen. Hoezo kan dat niet? Dat vind ik echt een hele belangrijke eigenschap. Zo kom je op plekken, omdat het ondenkbaar is dat je er niet zou kunnen komen. En dan opeens ben je er. Dat is zo’n andere manier van denken. Dat is ondernemend tot in de diepste vezel van je lijf. Ondernemer kun je  worden, tuurlijk. Maar er is ook een deel die het al zijn tot in het diepste van hun ziel. Ik vind dat zo inspirerend. Enorm bevrijdend.

Wat was je meest bijzondere learning?

De discipline. Of dat nou de Rockefeller Habits zijn of de discipline van naar de forumsessies gaan. Dat vind ik wel echt de rode draad. Dat degenen die gedisciplineerd met een groeimethode werken, veel betere en kwantitatieve stappen maken. In feite zijn dat bijna altijd de dingen die mij het meeste aanspreken. Groeidiscipline.

Wat zou je elke EO’er willen aanraden om te doen binnen EO?

Als je het gevoel hebt dat je forumervaring niet optimaal is, ga dan naar een ander forum. Ook al moet je dat twee of drie keer doen. Je voelt als je op de goeie plek zit. De rol van de moderator is hierin cruciaal. Zorg ervoor dat als je moderator niet goed is, dat je die echt challenged om het beter te doen. Ga ook al die advanced forumdingen volgen. Klinkt af en toe als een hap in je tijd, maar het helpt echt om een betere groep en een beter mens te worden. Dat is voor mij echt de allerbelangrijkste.

Ik was dagvoorzitter op het chapter retreat. Ik zei daar toen ook: het heeft een tijdje geduurd voordat ik uit de weerstand ging van wat ik noemde “het truttige van EO”. We zijn ook een stelletje mutsen bij elkaar die ons overleveren aan alles. IJsbaden, mindfulness, meditatie. De helft van ons vind dat van nature fantastisch, de andere helft vindt dat heel intimiderend. Ik heb geleerd me ervoor open te stellen. Als je aan de zijlijn blijft staan, maak je niks mee. Het is ook een oefening in loslaten en uit ‘judgmental modus’ komen. Dan maak je dingen mee die gaver zijn dan je op voorhand te kunnen inschatten. Alleen moet je daar thuis niet teveel over vertellen, die denken dat je gek bent.

Hoe zou EO zich volgens jou moeten ontwikkelen?

Het is al heel goed. Er is voor ieder wat wils. EO is zo goed als wat je er zelf uithaalt. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen als je je erin verdiept. Supergoeie opleidingsprogramma’s, events, het forum, verdieping, verbreding. Het ligt volledig aan jezelf. EO moet vooral waken dat mensen er niet afvallen. Vooral ook van mensen die het gevoel hebben: ik haal er niet veel uit. Net als bij een sportschool. Die horen eigenlijk obsessief bezig te zijn met mensen die al twee weken niet geweest zijn. Die moet je iets anders bieden. Het vergt discipline, maar soms heb je een zetje nodig. Zorg dat iedereen aangehaakt is. De hele tijd.

Ben je mentor voor andere ondernemers? 

Nee, ben ik niet. Ik vind mezelf nog niet goed genoeg.

Wanneer is dat wel zo?

Als ik het gevoel heb dat ik zelf veel gedisciplineerder onze onderneming leid. Dat is mijn belangrijkste groeidoel. Ik ben nog lang niet volwassen als ondernemer. Ik moet anderen niet lastig vallen met mijn mentoring. Ik moet het eerst zelf goed doorkrijgen.  

Waar kunnen nieuwe leden jou altijd voor bellen? 

Als ze een crisis hebben mogen ze me zeker bellen.