Interview Willem Sodderland

Wie ben je?

Willem Sodderland

Hoe oud ben je?

51

Heb je een partner, kinderen?

Ja ik ben getrouwd met Katherine, en ik heb drie dochters van 8, 12 en 14. En ik woon in een oude school in Enkhuizen.

Wist je dat je ‘tenured’ lid bent?

Ik weet niet wat daar precies de definitie van is. Oké, na 7 jaar. Ik weet wel wat tenured betekent, want we hebben elke januari is een bijeenkomst waar alle tenured leden met krukken en rollators een rondje gaan wandelen en om de haard zitten, en elkaar verhalen uit de oude doos vertellen.

Sinds wanneer ben je lid?

Ik weet dat nooit zeker maar ik denk dat dat inmiddels bijna rond de 10 jaar is.

Welk forum zit je en in welke forum heb je gezeten?

Ik zit in Forum 16, en heb in twee andere fora hiervoor gezeten, die inmiddels opgegaan zijn in andere fora. Dus het zijn geen fora die nu nog in die samenstelling bestaan.

Wat was je beweegreden om lid te worden?

Een vriendje van mij die zat bij EO, en die wist waar ik allemaal mee bezig was, met mijn vorige bedrijf, en zag dat dat heel erg hard aan het groeien was. En nou ja zoals bij zoveel EO leden had hij er heel veel aan, en dacht, daar heeft Willem vast ook wat aan. Zo heeft hij mij geïntroduceerd, en ik ben naar een juicer gegaan, en wist meteen, dit is het, dit heb ik nodig.

En heeft dat ook zo uitgepakt?

Ja, meer dan. Ik bedoel, ik wist natuurlijk niet exact wat ik kon verwachten, maar de sfeer en de energie en de openheid, en de drive, die sprak mij meteen heel erg aan. En uiteindelijk heeft het me nog veel meer gebracht dan ik toen verwachtte. En dus praat ik nu met hetzelfde enthousiasme over EO als die vriend van mij toen deed.

Ja, meer dan. Ik bedoel, ik wist natuurlijk niet exact wat ik kon verwachten, maar de sfeer en de energie en de openheid, en de drive, die sprak mij meteen heel erg aan.

Hoe heeft EO voor jou zijn meerwaarde bewezen?

Nou, in de basis de reflectie, de spiegel. Waardoor ik continu kan kijken, wat doe ik, waar worstel ik mee, hoe gaan andere mensen daar mee om. Continu een manier om gevoel te krijgen bij wat ondernemerschap allemaal voor facetten heeft en waar ik nog in zou kunnen groeien, en hoe anderen dat doen. Dat is denk ik een beetje de basis. Ik vind het tweede aspect wat al heel snel voor mij belangrijk werd, was de internationale kant. Ik ben meteen naar universities gegaan en beide bedrijven waarmee ik bezig ben geweest binnen EO hebben een internationale component. Ik denk dat mede door EO komt: groter denken, een ongelooflijk goed netwerk van EO in andere landen dat geweldige hulp biedt bij het internationaliseren. Als derde noem ik de leiderschapsontwikkeling die je mede door alle rollen binnen EO op kunt doen.

Het internationale aspect vanwege je twee bedrijven die allebei een internationaal karakter hadden?

Ja maar dat heeft elkaar dus beïnvloed. Dus door EO raakte ik er geïnspireerder over en het hele idee van internationaal ondernemen werd aangemoedigd, aangejaagd, en toen ik dat eenmaal ging doen, toen zag ik ook weer op zoveel manieren hoe EO me daarin kon helpen. En met name gewoon de internationale netwerken, en het gemak waarmee ik in nieuwe landen een basis kon vinden, de eerste contacten kon organiseren, de gastvrijheid, nou ja, het beïnvloedde elkaar. En het derde aspect is het leiderschapsstuk, met name het binnen EO kunnen deelnemen aan het leiden van de ontwikkeling van EO, en ik heb dat op verschillende manieren gedaan, mogen doen, vanaf de Amsterdam University maar ook moderatorschap, het aansturen van accelerator, het organiseren van verschillende evenementen, en die kans die je krijgt om dat te doen, en samen met andere hele gedreven mensen, en daarin weer te groeien, en nieuwe aspecten aan jezelf toe te voegen, vond ik een derde waanzinnig element van EO.

Wat is de meest bijzondere ervaring, bijvoorbeeld tijdens een EO event?

Een voorbeeld is het evenement van Nando Parrado, hij is de man die de crash van een vliegtuig in de Andes met zijn rugby makkers heeft overleefd. Daar is een boek over geschreven, en daar is een film over gemaakt, en hij was een spreker bij een van de EO evenementen. En dat was zeer emotioneel om te horen, wat hij heeft ervaren, en hoe dat is gegaan.

Tweede voorbeeld is EO Unlimited, wat ik heb helpen organiseren in Berlijn. Daar was een vrouw die vertelde over haar gevangenschap. Zij was gevangen genomen door rebellen, terroristen, en haar verhaal is ongelooflijk.

En de Amsterdam University had weer iets anders, dat is denk ik life changing geweest voor mij, en voor zover ik weet ook voor een heleboel andere leden, omdat dat voor het eerst mij en een heleboel anderen alert maakte op het feit dat we niet alleen bezig zijn om de wereld te vernieuwen, of te veranderen, maar ook dat we een bepaalde verantwoordelijkheid hebben als ondernemers om dat de goede kant op te sturen. Change the World is daar toen ontstaan als extra core value van EO. Dus dat is wel echt een evenement geweest waar iets is veranderd.

Maar laat ik eindigen met een legendarisch moment in EO geschiedenis: de Dutch Party bij de Istanbul University. Een van de mooiste feestjes ever. Met extra entertainment van de politie.

Als je terugkijkt, wat is je grootste zakelijke succes?

Wat ik toch wel heel knap vind, en waar ik trots op ben, is dat ik na mijn vorige bedrijf, toen ik daar ben uitgestapt, dat ik een nieuw avontuur, een nieuwe missie heb gevonden om met Seamore de toekomst van eten te gaan helpen creëren. En dat ik op, ik wil niet zeggen vergevorderde leeftijd maar in ieder geval toch alweer wat ouder, en wijzer, dat ik het toch weer op heb gebracht om een heel erg ambitieus, concept te willen neerzetten dat de potentie heeft om de wereld te veranderen. En daar inmiddels 5 jaar mee bezig ben om dat te doen. Terwijl ik wist dat dat weer heel veel energie ging kosten, en hobbels, en weerstand, en uitdaging zal blijven, en dat ik dat gewoon heb gedaan, en daar weer achter ben gaan staan, en daar nog steeds in zit. Daar ben ik wel trots op. En daar heb ik ook heel veel steun en aanmoediging vanuit EO voor gekregen. Dus dat vind ik wel een mooie om te noemen.

Wat was zakelijk je dieptepunt?

Ik denk dat dat 2 jaar geleden is geweest toen ik, terwijl ik bezig was met mijn hele ambitieuze investeringsronde van een paar miljoen om echt door te kunnen pakken met Seamore, en echt te kunnen opschalen op de manier zoals ik voor ogen had, ik er achter kwam, me moest realiseren dat dat niet ging lukken, op dat moment. En ik terug moest van een team van 15 naar 4 man in twee maanden tijd. En een volledig nieuw plan moest gaan bedenken hoe ik zou surviven, en vervolgens weer een nieuw draaiboek, een nieuw plan moest gaan maken hoe we verder zouden gaan. En dat is uiteindelijk gelukt, maar het moment dat die consequentie er was, en dat ik in plaats van een sprong vooruit een enorme sprong achteruit moest maken, dat zie ik wel als mijn dieptepunt.

En heb je toen wat gehad aan EO? En zo ja wat?

Ja, op alle fronten, niet alleen binnen het forum, maar er zijn ook een aantal EO’ers die zijn zeer betrokken bij Seamore, vanaf seed investors tot mental coach tot gewoon één op één gesprekspartner maar ook ongelooflijk veel vanuit het forum. Ja, waarbij met name mensen me geholpen hebben door me te attenderen op wat ik allemaal wél had bereikt, en heb bereikt, in plaats van dat ik alleen maar keek naar wat ik nog niet had bereikt. En daarin hebben ze me weer een enorme dosis energie gegeven, en kon ik weer trots kijken naar wat er al allemaal was gebeurd. En dat heeft me uiteindelijk wel energie gegeven om te zeggen, ik heb wel heel veel bereikt, en nu gaan we weer nieuwe dingen doen, en een ander pad volgen. En dat heeft me ongelooflijk veel gegeven.

Wat zou je elke EO’er willen aanraden om te doen binnen EO?

Het leiderschapstraject. Dat woordje zegt natuurlijk niet zoveel. Maar wat erachter zit is een enorme buitenkans. En dat is namelijk om verantwoordelijkheid binnen EO te pakken voor iets, bijvoorbeeld voor het bestuur, een commissie, voor accelerator, voor coachen van een accelerator, voor het helpen organiseren van een van de evenementen, tot aan natuurlijk het moderatorschap. Omdat het een waanzinnige manier is om te kunnen oefenen, om nieuwe skills op te kunnen doen. En uiteindelijk, er wordt vaak gesproken over dat je dan teruggeeft. Maar ik heb het anders ervaren, alle verantwoordelijkheden die ik binnen EO heb mogen doen, hebben mij uiteindelijk meer gegeven dan wat ik erin heb gestopt. Dus je geeft en je krijgt veel terug, hoe mooi is dat! Dus ik zou dat altijd aanraden, bij iedereen.

Hoe zou EO zich moeten ontwikkelen? Heb je daar een visie op of adviezen over, voor mensen die zich bijvoorbeeld binnen het bestuur met EO bezighouden?

Misschien een wat kleiner ding, wat praktischer, ik ben op zich wel een voorstander van wat flexibeler kijken naar fora. Deelname aan één forum. Traditioneel gezien in Nederland wordt er gekeken naar zo lang mogelijk in een forum zitten. Dat is eigenlijk het hoogst haalbare. En ik heb dan zelf 3 fora meegemaakt, en vind dat dat heel rijk is geweest, juist omdat ik zoveel verschillende mensen heb leren kennen. Dus ik zou jou zeker willen meegeven dat ik vind dat het een hele goede manier is om mensen continu weer bloot te stellen aan nieuwe dingen, en om niet comfortabel te worden in de groep waarin je zit, maar juist die nieuwe reflectie op te zoeken. Dat is één ding.
Het tweede is dat ik denk dat, we zijn in 5 jaar tijd volgens mij meer dan verdubbeld. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het brengt ook wel met zich mee dat het volgens mij heel belangrijk is we met elkaar core values in de gaten blijven houden, en daar continu op elkaar op inspireren. En dat misschien ook veel meer gaan benoemen en laten zien. Zoals een hoop EO’ers ook met hun core values in hun bedrijf doen. Vanaf recruitment tot aan je netjes in het bedrijf gedragen.

En misschien als laatste, wat ik interessant vind, ik ben een start up begonnen tijdens mijn EO carrière, ik zat toen weer met een veel kleiner bedrijf, dat kan, je krijgt een aantal jaren de tijd om weer op een miljoen te komen, en op zich wordt er wel rekening gehouden met dat je verschillende fases kan meemaken. Maar wat je nu ziet, je hebt accelerator, je hebt GSEA, je hebt mensen die al een stuk verder zijn of ouder zijn, of weer in een andere fase, en er is een idee van EO for life, en dat vind ik mooi. Ik denk dat het nu nog niet allemaal makkelijk in elkaar overloopt, en er zijn nu nog wel meer hokjes, vakjes. Ja, misschien dat het op de een of andere manier zo georganiseerd kan worden dat dat wat intuïtiever is, en dat je inderdaad EO for life, als ondernemer, in alle fases, gewoon meedoet, en je altijd kan profiteren van EO.

Ben je mentor, wat haal je daaruit?

Ik ben een paar jaar mentor van accelerator geweest, en toen werd ik twee jaar verantwoordelijk voor Accelerator binnen het bestuur. Op dit moment ben ik geen mentor bij accelerator meer maar ben ik wel op andere manieren met startups betrokken. Ook ben ik betrokkeb bij andere entrepreneurship platforms.

Mentor bij Accelerator is een van de allerleukste en meest bevredigende rollen. De uitdaging is om wat je hebt geleerd binnen Forum op weer net een andere manier te laten werken in een Accountability groep. Maar wat ik vooral heel mooi vind van accelerators, is dat zij in een fase zijn waarin ze nog zo ongelooflijk hard gaan en ervoor gaan, en over alle obstakels heen aan het gaan zijn, en onbevreesd zijn. En energie hebben om dingen te doen. En dat is heel erg inspirerend. Ik merkte dat dat mij dan ook weer elke keer na zo’n meeting weer nieuwe energie gaf om ook zo naar mijn eigen bedrijf te kijken, en met die energie ook continu in te willen stappen. Dus dat vond ik denk ik het mooiste van mentor zijn van een acceleratorgroep.

Waar mag iemand je altijd voor benaderen?

Voor nieuwe concepten.

Wat is momenteel je grootste uitdaging?

Schalen. Ik ben in de afgelopen jaren erachter gekomen dat het in de food wereld heel moeilijk is om met een innovatief product echt te kunnen schalen. En één van de beslissingen die ik heb genomen dit jaar is om te kijken of ik Seamore kan gaan fuseren met een aantal andere plant-based food scale ups. Om op die manier in één keer een enorme opschalingsstap te zetten, en die onder een paraplu merk bij elkaar te brengen. Dat heb ik nog nooit gedaan, dat vind ik als ondernemer ook een supermooie uitdaging. Om dat te doen, en dat vraagt weer hele nieuwe dingen van me. En dat traject is de grote uitdaging voor 2020.

Op welk volgend event kunnen we je live ontmoeten?

In Schotland. Mijn familie komt oorspronkelijk uit Schotland. Voor mij is het een thuiswedstrijd.